LEHDISTÖTIEDOTE  10.6. Vapaa julkaistavaksi


Mielenosoitus Yhdysvaltain suurlähetystöllä Jeffrey Luersin puolesta

Helsinkiläinen Anarkistinen toiminta järjestää lauantaina 11.6. klo 14.30 Yhdysvaltain suurlähetystöllä mielenosoituksen yhdysvaltalaisen ympäristöaktivistin ja anarkistin, Jeffrey ”Free” Luersin, puolesta. Kyseessä on kansainvälinen toimintapäivä. Kesäkuussa 2005 tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä kun Luers tuomittiin 22 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukseen kolmen citymaasturin sytyttämisestä tuleen niiden myyntipaikalla, kaukana ihmisistä ja paloherkistä materiaaleista. Luers sytytti tuleen bensiininkulutukseltaan huippuluokkaa olevat ajoneuvot kiinnittääkseen huomiota ilmastonmuutokseen sekä vastalauseena ympäristötuhoille ja öljyn vuoksi sotimiselle. Oltakoon Luersin taktiikasta mitä mieltä tahansa, on muistettava että Luersin motiivina oli halu suojella elämää. Hän piti tarkkaan huolta siitä ettei hänen iskunsa aiheuttanut vaaraa kenellekään. Taloudelliset vahingotkin jäivät itse asiassa vain 40 000 dollariin; vahingoittuneet autot myytiin korjausten jälkeen.

Ennen tuomiotaan Luers oli vuosikausia osallistunut mm. aarnionmetsien suojelukampanjaan, poliisiväkivallan vastaiseen toimintaan, ilmaisen ruoan jakamiseen köyhille ja naisten itsepuolustuskurssien järjestämiseen. Luersin saama tuomio onkin mitä ilmeisimmin poliittinen. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Luersin tuominnut tuomari, Lyle Velure, on antanut kahden lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneelle miehelle viisi vuotta lyhyemmän tuomion kuin Luersille. Luersin jutun syyttäjä, Karen Tracey, puolestaan ei onnistunut saamaan kolmeen lapsen raiskaukseen ja huumeiden välitykseen alaikäisille syyllistyneelle miehelle 13 vuotta pidempää tuomiota.

Kyse ei ole pelkästään yksittäisten tuomarien omituisesta arvojärjestyksestä. Luersin tuomio on hyvin sopusoinnussa sen arvomaailman kanssa, jota Yhdysvaltain hallitus ja sen politiikkaa tukevat tahot edustavat. Bushin hallinnon pyrkimykset tehdä tyhjäksi sotavankien kidutuksen kieltävä Geneven sopimus, ja erittäin vähättelevä asenne ympäristön tuhoamista kohtaan, ovat hyviä esimerkkejä tästä. Ympäristölle haitallisesta statussymbolista halutaan tehdä ihmisten henkeä ja terveyttä tärkeämpi asia - ja on Luersin tuomion kaltaisilla päätöksillä jo käytännössä tehtykin. Mielenosoituksen tarkoituksena onkin paitsi solidaarisuuden osoittaminen Luersille, myös huomion kiinnittäminen tähän kaikkien elävien olentojen kannalta erittäin huolestuttavaan seikkaan.