www.anarkismi.net/kapis/

Kapinatyöläinen #42 - 2009

 

Katu on punk – kadut ovat meidän

 

Humalaisia ihmisiä, paljon väkeä jo alkuun ja elävää musiikkia! Ja äkäisiä autoilijoita! Siinä punkkareiden ainekset Katu on punk – street partyihin.

Nuo ainekset ovat kuitenkin vain mausteita taistelussa kapitalistista systeemiä vastaan ja punkkareiden syvältä nousevassa inhossa auktoriteettejä ja lakeja kohtaan. Punk on taistelua vapauden, erilaisuuden ja itse tekemisen puolesta!

Bändejä ja politiikkaa

Helsingissä järjestettiin Katu on punk – kadunvaltaustapahtuma elokuussa. Toisen kerran järjestettävät bileet keräsivät ihmisiä kiitettävästi jo kokoontumispaikalle Helsingin Kamppiin. Porukka kulki ryhmänä muutaman sadan metrin matkan ja pystytti katusulut Malminrinteeseen. Blokkaus, katuesteiden pystyttäminen ja soittokamojen kasaaminen sujui kätevästi isolla porukalla. Yllättävän nopeasti kajahtikin ensimmäinen biisi ilmoille ja bileet saattoivat alkaa. Ensimmäinen bändi oli Diskelmä ja silloin väkeä oli kadulla jo lähes 200. Poliisi tyytyi hoitamaan velvollisuuksiaan liikenteen turvallisuuden suhteen, sujuvuudesta tosin ei voinut puhua. Valtaajat sulkivat vain Malmirinteen Runeberginkadun ja Lapinlahden kadun väliltä, mutta poliisit joutuivat sulkemaan Lapinlahden kadun Abrahaminkadulta saakka. Käytännössä lähes koko autoliikenne joutui kiertämään normaalisti ruuhkaisen alueen.

Kuutisen tuntia kestäneen valtauksen osallistujamäärä nousi yhteensä lähelle neljää sataa, tarkkaa lukua on vaikea saada porukan tullessa ja mennessä edestakaisin. Järjestäjät olivat valinneet kadunpätkän siten, ettei sen varrella ei ollut niin paljon asuintaloja kuin edellisenä vuonna Töölössä. Valituksia tulikin tänä vuonna autoilijoiden lisäksi lähinnä vain yksittäisiltä liikkeenomistajilta. Mm. läheisen seksivälineliikkeen omistaja yritti etsiä tapahtuman johtajaa haastaakseen hänet oikeuteen, kun kaikki asiakkaat olivat kaikonneet. Myöhemmin sama heppu yritti kerätä sympatiapisteitä keskustelufoorumeillakin, turhaan. Myös jotkut aremmat jalankulkijat kiersivät valtauksen kaukaa. Kaikkia eivät hc-musiikki ja punkkarit kuitenkaan pelottaneet, sillä tapahtuma keräsi mukaan myös satunnaisia ohikulkijoita. Vaikka sade yrittikin välillä lannistaa valtaajia, valtaus eteni suunnitelmien mukaan ja rauhallisesti.

Katu on punk -tapahtumassa pääosassa olivat autoilun vastustamisen lisäksi bändit. Soittamassa olivat Diskelmän lisäksi A-oikeudet, Earth Today, Creepy Crawlie ja The Sörsselssöns. Ja niinkuin keikoilla muutoinkin osa jengistä keskittyi musiikkiin, osa kavereiden kanssa hengailuun ja osa otti ilon irti muuten vaan. Tapahtumasta löytyi levyjä, anarkistista kirjallisuutta, skeittilautoja ja leikkiautojen räjäyttelyä. Katu on punk- valtauksien järjestäjät haluavat tuoda tapahtumissa poliittisuutta esille ja palauttaa kadunvaltausbileitä enemmän alkujuurilleen. Bändit, levyltä soitettava musiikki, liput ja banderollit tuovat kaikki autoilun vastaista ja kapitalistista järjestelmää vastustavaa sanomaa esiin. Toinen asia on, ymmärtävätkö punk-scenen ulkopuoliset niitä. Varmaa kuitenkin on, että punkkareille tapahtuma on tärkeä.

Loppurytäkkä

Lopussa alkoi tapahtua. Valtausporukka purki Runeberginkadun puolelta esteet, asettui ryhmänä kadun päähän ja jäi turvaamaan vallattua kadunpätkää. Alhaalla keskellä tietä, risteysalueen tuntumassa kadulla oli vielä joitakin ihmisiä istumassa ja purkamassa soittokamoja ja katuesteitä. Poliisit alkoivat kuitenkin siirtää valtaajia kohti jalkakäytävää ja näyteikkunoita sekä ohjata autoja vallatulle ja osittain suljetulle kadulle, samalle kaistalle missä istui vielä ihmisiä. Väkijoukon syystäkin hermostuessa vastasi poliisi sanalliseen uhitteluun ihmisten tönimisellä ja turvallisuutta vaarantavalla toiminnalla. No, aiemmin en ole nähnyt poliisin ohjaavan muita ajamaan ihmisten päälle, itse ovat sitä kyllä tehneet mm. kuokkavierasjuhlilla.

Valtauksen päättyessä ja jäljelle jääneiden valtaajien kokoontuessa kadun yläosaan poliisi iski. He rynnivät ikkunaa vasten olevaan väkijoukkoon, onnistuen viemään sieltä nuoren miehen, muutaman osallistujan estoyrityksistä huolimatta. Poliisin toimet aiheuttivat erilaista vastarintaa: osa väestä vaati poliisilta selitystä kiinniottoihin ja äkilliseen mielenmuutokseen jo loppumassa olleen tapahtuman suhteen, osa aloitti passiivisen vastarinnan kieltäytymällä poistumasta paikalta. Tilanne kuitenkin pitkittyi ilman uusia käänteitä ja osa porukasta kyllästyi tai ei nähnyt järkeä ryhtyä kahinointiin ja poistui paikalta. Muidenkin siirtyessä sivummalle ajotien reunaan jäi istumaan yksi valtaaja. Nainen ei suostunut poistumaan ennen poliisia. Tämän tahtojen taistelun poliisi hävisi. Istuja nousi paikaltaan vasta kun kaikki poliisit olivat häipyneet näköetäisyydeltä.

Poliisi otti tapahtumassa kiinni kaikkiaan kolme ihmistä. Päivemmällä poliisiautoa olutpullolla heittäneen alastoman punkkarin (tässä vaiheessa osallistujat yrittivät saada häntä vapaaksi puhumalla), sekä tapahtuman loppumetreillä kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta. Tietääkseni heitä vastaan ei ole nostettu mitään syytteitä.

Kadunvaltaukset ovat sujuneet Suomessa pääosin rauhallisesti. Häiriötä ovat aiheuttaneet lähinnä ärsyyntyneet autoilijat, eivät poliisit. Vakavin ja vaarallisin välikohtaus tapahtui edellisenä vuonna Katu on punk -tapahtuman alussa, kun sekaisin oleva autoilija kiihdytti noin kolmenkymmenen ihmisen joukkoon. Vaarallisessa tilanteessa loukkaantui vain kolme ihmistä, eivätkä hekään onneksi hengenvaarallisesti. Tätä juttua kirjoitettaessa odotetaan edelleen asian joulukuussa olevaa oikeuskäsittelyä.

Miksi Katu on punk?

Me tarvitsemme tilaa, tilaa hengittää ja tilaa tehdä haluamiamme asioita. Katu on punk antaa sitä edes päiväksi. Valtaamalla katuja osoitamme, että jokainen voi tarttua toimeen muuttaakseen yhteiskuntaa, jossa elämme. Hyvän fiiliksen ja musiikin lisäksi tapahtuma antaa vuosittaisen sykäyksen toimintaan autoja ja autoteollisuutta vastaan. Ei meidän tarvitse antaa itsekkäiden paskiaisten pilata elämäämme ja terveyttämme, voimme nousta jokapäiväiseen kapinaan autoistunutta, riistoon perustavaa, kapitalistista järjestelmää vastaan.

http://www.anarkismi.net/katuonpunk