www.anarkismi.net/kapis/

Kapinatyöläinen #44 - 2010

 

Monty Python, BBC ja anarkosyndikalistiset talonpojat

 Yle Teema esittää tätä kirjoitettaessa parhaillaan kuusiosaista dokumenttisarjaa Monty Python –koomikkoryhmästä, jonka Flying Circus –sketsisarja täytti 40 vuotta dokumenttisarjan valmistuessa viime vuonna. Ei ole yllättävää, että sarjan (positiivisesti) Helsingin sanomissa arvioinut tv-kriitikko nimitti Python-huumoria ”anarkistiseksi”. Tuota sanaa käytetään Python-huumorin kohdalla hyvin usein siinä epämääräisessä merkityksessä, joka joissakin muissa yhteyksissä ärsyttää suuresti. Monty Pythonin ja anarkismin välillä on kuitenkin yllättäviä risteyskohtia. Kun Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ja Michael Palin lyöttäytyvät vuonna 1969 yhteen tekemään omanlaistaan komediasarjaa, oli tv vielä melko nuori media ja tv-ohjelmien teko BBC:ssä varsin erilaista kuin nykyään.

”BBC piti kunnia-asianaan, ettei se lukenut sarjan käsikirjoituksia eikä katsonut jaksoja ennen kuin ne lähetettiin. Osastonjohtajien työhön kuului katsoa sarjat, kun ne lähetettiin, ja jos he eivät pitäneet jostakin, tuottajat saivat tuntea sen nahoissaan. Mutta periaate oli, ettei ohjelmia tarkistettu etukäteen. Olimme siis omalta osaltamme hajottamassa BBC:tä, jota eräässä tutkimuksessa on luonnehdittu anarkistiseksi organisaatioksi - anarkistiseksi siinä mielessä, että aloitteet tulivat ruohonjuuritasolta eli toisin sanoen tuottajat pyörittivät koko yhtiötä. BBC:llä oli toki henkilöstöosastokin, mutta siellä oli töissä ehkä seitsemän ihmistä, jotka väkersivät pikku toimistoissaan – todellisuudessa BBC oli yhtä kuin tuottajat. Sittemmin kaikki on muuttunut. Nykyään BBC:ssä ei muita olekaan kuin hallintovirkamiehiä, konsultteja ja henkilöstöpomoja”. Näin kertoi Terry Jones laajassa Pythonien haastatteluteoksessa ”Monty Pythonin maailma”, joka ilmestyi alun perin vuonna 2003.

Eric Idle kiteytti samassa teoksessa Pythonien aseman BBC:ssä näin: ”Kyseessä oli siis käsikirjoittajakollektiivi. Puikoissa johdossa olivat käsikirjoittajat. Se on hyvin, hyvin, hyvin, hyvin harvinaista. Tuottajaa ei ollut, ei ohjaajaa eikä ketään muutakaan, joka sanoisi miten tehdään. Minkäänlaista verkostoakaan ei oikeastaan ollut. Me loimme koko homman. Vasta tekstien valmistuttua päätimme kuka esittää mitäkin roolia. Se tuntui reilulta”. Ja täytyy muistaa, että saadessaan BBC:ltä luvan tehdä ensimmäisen 13-jakson tuotantokautensa kaikki ryhmän jäsenet olivat enemmän tai vähemmän tuntemattomia niin BBC:n sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Ja että aluksi ohjelmaa pidettiin pikemminkin outona kuin hauskana. Vasta muutaman ensimmäisen jakson jälkeen tv-katsojat alkoivat ottaa ryhmän huumorin omakseen. John Cleese antoikin ”Monty Pythonin maailmassa” ymmärtää että jos tv:tä olisivat Monty Python's Flying Circusin syntyaikaan hallinneet nykytyyliin markkinointipamput katsojatutkimuksineen, ei sarjaa olisi ikinä tehty.

Pythonien anarkistiset työskentelytavat eivät toki tee ryhmästä anarkistista poliittisessa mielessä, vaikka sen jäsenten maailmankuva onkin tyypillisesti hyvin antiautoritaarinen (Eric Idle ansaitsee tässä yhteydessä erityismaininnan). Korkeasti koulutettuina tyhjätaskuisen alemman keskiluokan kasvatteina Pythonit kuitenkin tiesivät mistä puhuivat kun puhuivat anarkismista (kuten edellä siteeratusta Terry Jonesin kommentista voi päätellä). Nettihakujen perusteella hyvin monelle niistä, jotka ovat nähneet "Monty Python and the Holy Grail" –elokuvan (joka Suomessa sai typerän nimen ”Monty Pythonin hullu maailma”) on jäänyt mieleen kohtaus, jossa esiintyvät anarkosyndikalistiset talonpojat. Kyseisessä kohtauksessa Graham Chapmanin esittämä Kuningas Arthur saapuu mutaiseen keskiaikaiseen kylään, ilmoittaen olevansa brittien kuningas Järven Haltiattarelta saamansa miekan valtuutukselta. Hänen kohtaamansa talonpoika kuitenkin kertoo kiihkeään sävyyn kylän olevan anarkosyndikalistinen kommuuni, jossa ei mitään kuninkaita tunnusteta.

Monien muiden Python-sketsien/kohtausten tavoin tämä kohta elokuvasta avautuu syvemmin jos omaa jonkinmoista ”oppineisuutta” sen käsittelemistä asioista.. Varhaiskeskiajalla valtiorakenteet olivat vielä hyvin kehittymättömiä ja syrjäkylät kykenivät käytännössä enimmän osan aikaa hoitamaan asiansa itsehallinnollisesti. Panemalla keskiaikaisen talonpojan paasaamaan modernia anarkistista retoriikkaa, Pythonit loivat häpeämättömän absurdia huumoria, jonka takana on kuitenkin oma logiikkansa.

Anarkismiin perehtyneiden ihmisten ohella kohtaus tuntuu jääneen myös monen anarkismista täysin tietämättömän Python-fanin mieleen. Pythonet-internetsivuston ”(In)Frequently Asked Questions” - osio sisältää kysymyksen “Mikä on anarkosyndikalistinen kommuuni?”. Vastauksessa määritellään erikseen kaikki kolme termiä: anarkismi, syndikalismi ja kommuuni. Sinne siis, jos asia on jäänyt vaivaamaan.