Miksi hikoilla kassajonossa, kun voit ohittaa sen maksamatta?

Tämän vuoden Varasta jotain -päivä 30.11.2006 haastaa osallistujat tavaran ja kulttuurin nauttimiseen kulutusjärjestelmän säännöistä viis veisaamatta. Päivä antaa aiheen miettiä niin kulutusta itseään kuin niitä ehtoja joihin markkinatalous meidät asettaa.

Varasta jotain -päivä on vastaveto vuodesta 1993 asti vietetylle Älä osta mitään -päivälle. Ostamattomuuspäivän tarkoitus on ollut kritisoida kulutustottumuksia yhden päivän mittaisella ostolakolla. Se on "kannanotto yksinkertaisemman elämäntavan puolesta," se haluaa ihmisten "ottavan aikalisän" arvioidakseen omia kulutustottumuksiaan. Se haluaa sanoa, kuinka "monelle on ollut yllättävää huomata kuinka vaikeaa on olla yksikin päivä ostamatta mitään."

Älä osta mitään -päivä on täydellinen keskiluokan moralistinen hyvän olon ei-tapahtuma, joka välttelee pureutumasta lainkaan pintaa syvemmälle julistamiensa ongelmien syihin, ja sysää kaiken vastuun tuotantoketjun päähän, kuluttajalle.

Ratkaisuksi maailman ongelmiin tarjotaan reilun kaupan banaaneja ja yksittäisiä muutoksia eri talousinstituutoiden toiminnassa. Iskostetaan vanhaa uskomusta itse itseään hoitavasta markkinataloudesta, jonka suunta ohjautuu parhaille urille hyvällä kuluttamisella - huonolla kuluttamisella edessä on vastaavasti väistämätön ekokatastrofi.

Ja kuten minä tahansa muunakin päivänä, eniten ostamattomuuspäivänä vaikuttaa se jolla on eniten rahaa. Vähävaraisilla ei jälleen kerran ole vaikutusvaltaa asioihin, jotka koskevat heitä itseään, asui sitten koto-Suomessa tai Indonesiassa. "Lompakolla vaikuttamisella" ei hyvällä tahdollakaan vaikuteta siihen häpeilemättömään voiton maksimointiin perustuvaan järjestelmään, jonka puitteissa jokainen yritys, pieni tai suuri, joutuu viime kädessä toimimaan. Päinvastoin, se pönkittää koko talouskoneiston olemassaolon moraalista oikeutusta uskollaan eettisiin kulutusvaihtoehtoihin tai eettiseen markkinatalouteen.

Niinpä kun maailman kulutusaktivistit jälleen viettävät Älä osta mitään -päivää mitä erilaisimpien tempausten ja spektaakkeleiden muodossa, vietämme me Varasta jotain -päivää.

Siinä missä Älä osta mitään -päivä kutsuu ihmisiä osallistumaan olemalla osallistumatta, me vaadimme osallistumista aidosti osallistumalla. Sen sijaan että mitenkään puolustelisimme kapitalisteja, teollisuusjohtajia, pomoja, tyrannisoivia pienyrittäjiä, juppeja, sylikoiramediaa, byrokraatteja ja poliitikkoja, jotka kaikki ovat päävastuullisia maailman kurjuudesta ja riistosta, Varasta jotain -päivä vaatii että varastamme heiltä.

Tiedämme että myös tavaroiden varastaminen on kuluttamista ja kaupan hyllyjä täydennetään sen mukaan. Varastamisen yhteydessä pysähdymmekin miettimään mitä todella haluamme. Turhuuksia kuluttamalla ruokkii vain turhuutta. Jokainen varastakoon niin kykyjensä kuin tarpeensakin mukaan.

Mutta jos Älä osta mitään -päivä vahvistaa kuluttajuuden kuvaa, vahvistaa Varasta jotain -päivä kuvaa niistä ahneista roistoista jotka ovat tosiasiallisesti vastuussa kurjuudesta ja epätasa-arvoisuudesta tässä maailmassa. Sitä vastoin ettemme tekisi asialle mitään, kannustamme tekemään heidän toiminnastaan niin vaikeaa kuin mahdollista.

Kun Älä osta mitään -päivä väistelee kannan ottamista ja pysyttelee turvallisessa ylikulutuksen kritiikissä, Varasta jotain -päivä näkee itsensä osana historiallista ja nykyaikaista kamppailua riiston syitä vastaan. Jos liikakulutus on suurin huolenaiheesi, odota kunhan kuulet kapitalismista.

Varasta jotain -päivänä saamme takaisin sen, jonka rikkaat ovat meidän kustannuksella ottaneet ja valtiovallan turvaamana pitäneet. Varasta jotain -päivä on vaurauden uusjakoa, kirjaamatonta omaisuusveroa, jokamiehen pakkolunastusta. Rikkaalta ottamisessa on solidaarisuutta niitä kohtaan joilta markkinatalous on aina vienyt kaiken, siinä on ymmärrystä kapitalismin luonteesta ja se on aina ollut teko, joka ei ainoastaan tuo leipää kotiin, vaan myös haastaa koko olemassaolevan talousjärjestelmän mielekkyyden.

Joten kerää ystäväsi ja riennä lähimpään myymäläketjuun täyttämään taskuja. Hae luettavaa kirjakaupasta tai musiikkia levyliikkeestä. Lataa elokuvia ja musiikkia netistä. Jätä televisiolupa maksamatta. Tilaa tuotteita väärillä nimillä käyttämättömiin osoitteisiin. Vie jupilta lompakko. Ota pomoltasi takaisin nitoja, kopiopaperi, työaika ja palkka.. Pidä mitä tarvitset, jaa loput yhteishengen nimissä muille. Koska siinä piilee Varasta jotain -päivän henki.

Varasta jotain -päivä 30.11.2007.